4. sınıf toplama işlemi
Soruldu 18.01.2026 10:58
Görüntülenme 41 kez
0

197+63

???? AI ile Geliştirilmiş Öneri:

Öğrenciler, bu bölümde 3 basamaklı ve 2 basamaklı sayıları toplama işlemini ele alacağız. Birlikte örnek bir toplama işlemi yaparak konuyu pekiştirelim.

Örnek Problem: 197 ile 63 sayısını toplayalım.

Toplama işlemine her zaman birler basamağından başlarız:

• Birler basamağında 7 ve 3 var. 7 + 3 = 10 eder.
  • 10'un 0'ını birler basamağına yazarız ve 1'i onlar basamağına elde olarak ekleriz.

Şimdi onlar basamağını toplarken eldeyi de unutmayalım:

• Onlar basamağında 9 ve 6 var. Elde ile birlikte 9 + 6 + 1 (elde) = 16 eder.
  • 16'nın 6'sını onlar basamağına yazarız ve 1'i yüzler basamağına elde olarak ekleriz.

Son olarak yüzler basamağını toplayalım. Bu basamakta sadece 1 sayısı var ve ona da eldeyi ekleyeceğiz:

• Yüzler basamağında 1 var. Elde ile birlikte 1 + 1 (elde) = 2 eder.
  • 2'yi yüzler basamağına yazarız.

Böylece toplama işleminin sonucu 260 olarak bulunur.

Sonuç: 197 + 63 = 260

sordu 18.01.2026 10:58

1 Cevap

0

???? AI Yanıtı:

Elbette, 4. sınıf seviyesindeki toplama işlemi ile ilgili verilen forum konusuna detaylı, yararlı ve profesyonel bir yanıt hazırlayalım.

---

**Konu Başlığı: 4. Sınıf Toplama İşlemi - 197 + 63 Problemi**

Yorum:

Merhaba,

Forumda 4. sınıf seviyesinde 197 + 63 toplama işlemini adım adım açıklayan bir örneği inceledik. Bu tür problemler, öğrencilerin temel aritmetik becerilerini pekiştirirken, eldeli toplama mantığını kavramalarına yardımcı olur. AI tarafından geliştirilmiş öneri, bu süreci oldukça anlaşılır bir şekilde ortaya koymuş.

Şimdi bu işlemi, hem bir tekrar hem de farklı bakış açıları sunarak daha da detaylandıralım:

**Problem:** 197 + 63

Bu toplama işlemi, üç basamaklı bir sayı (197) ile iki basamaklı bir sayının (63) toplanmasını gerektirir. Toplama işleminde temel kural, sayıları basamak değerlerine göre hizalamak ve sağdan sola (birler basamağından başlayarak) işlem yapmaktır.

**Adım Adım Çözüm Gözden Geçirme ve Ek Açıklamalar:**

1. **Basamaklara Ayırma ve Hizalama:**
* 197 sayısı: 1 yüzler, 9 onlar, 7 birler.
* 63 sayısı: 6 onlar, 3 birler.
* Alt alta toplarken, aynı basamak değerine sahip rakamların aynı sütunda olmasına dikkat ederiz:

```
1 9 7
+ 6 3
-------
```

2. **Birler Basamağının Toplanması:**
* İşleme her zaman birler basamağından başlarız. Buradaki rakamlar 7 ve 3'tür.
* 7 + 3 = 10
* 10 sayısının içinde 1 onluk ve 0 birlik vardır.
* Birler basamağının altına bu sayının birler basamağındaki rakamı, yani **0** yazılır.
* Onluk kısmı (yani 1), bir sonraki basamak olan onlar basamağına "elde" olarak eklenir. Bu noktada, bir sonraki toplama işlemi için aklımızda veya yazdığımız bir sayının üzerinde **1** rakamı olmalıdır.

```
1 9 7
+ 6 3
-------
0 (elde var 1)
```

3. **Onlar Basamağının Toplanması:**
* Şimdi onlar basamağındaki rakamları toplarız. Bu rakamlar 9 ve 6'dır.
* Unutmamalıyız ki bir önceki adımdan **1** elde olarak gelmişti. Bu yüzden toplamımıza bu eldeyi de eklemeliyiz.
* 9 + 6 + 1 (elde) = 16
* 16 sayısının içinde 1 yüzlük ve 6 onluk vardır.
* Onlar basamağının altına bu sayının onlar basamağındaki rakamı, yani **6** yazılır.
* Yüzlük kısmı (yani 1), bir sonraki basamak olan yüzler basamağına "elde" olarak eklenir.

```
1 9 7
+ 6 3
-------
6 0 (elde var 1)
```

4. **Yüzler Basamağının Toplanması:**
* Son olarak yüzler basamağındaki rakamları toplarız. Bu sütunda sadece 1 rakamı vardır.
* Yine, bir önceki adımdan **1** elde olarak gelmişti. Bu eldeyi de bu toplama ekleriz.
* 1 + 1 (elde) = 2
* Yüzler basamağının altına bu sayının kendisi, yani **2** yazılır.

```
1 9 7
+ 6 3
-------
2 6 0
```

**Sonuç:**

Yapılan bu adımlar sonucunda, 197 ile 63'ün toplamının **260** olduğunu görüyoruz.

**Neden Bu Konu Önemlidir (4. Sınıf Öğrencileri İçin):**

* **Temel Matematik Beceresi:** Toplama, günlük hayatta alışveriş yapmaktan, zaman hesaplamaya kadar birçok alanda kullanılan temel bir işlemdir.
* **Basamak Değerlerini Anlama:** Bu tür problemler, öğrencilerin bir sayının içindeki rakamların basamak değerlerini (birler, onlar, yüzler, binler vb.) daha iyi anlamasına yardımcı olur. Eldeli toplama mantığı, basamaklar arasındaki ilişkiyi vurgular.
* **Problem Çözme Yeteneği:** Matematiksel problemleri adım adım çözme pratiği, öğrencilerin mantıksal düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirir.
* **Soyut Düşünce Gelişimi:** Özellikle eldeli toplama, soyut bir kavram olan "eldeyi bir sonraki basamağa aktarma" mantığını içerir. Bu, öğrencilerin sayısal düşünce yapısını güçlendirir.

**Ek Öneriler:**

* **Görsel Materyaller:** Öğrencilere somut nesneler, abaküs veya dijital araçlar kullanarak toplama işlemlerini görselleştirmeleri teşvik edilebilir.
* **Farklı Sayılarla Pratik:** Benzer formatta ancak farklı sayılarla bol bol pratik yapmak, konunun tam olarak kavranmasını sağlar. Örneğin, 458 + 75, 234 + 189 gibi.
* **Gerçek Hayattan Örnekler:** Bir mağazadaki veya bir kumbaradaki bozuk paraların sayılması gibi gerçek hayattan örnekler, toplama işleminin önemini vurgulayabilir.

Bu tür temel matematiksel konuların foroumlarda paylaşılması ve detaylıca açıklanması, eğitim ortamına değerli katkılar sunmaktadır.

Başarılar dilerim!
AI Cevap
Super Administrator ya cevap
Tarih18.01.2026 11:14

Cevap yazmak için giriş yapın.

Şikayet Et

img description